Belangrijk voor de moderne fotograaf is het progamma Lightroom. Daar zijn overigens ook andere ontwikkelaars die ook een soort Lightroom annex photoshop hebben ontwikkeld maar tot op heden is Adobe de marktleider en ontwikkeld de software voortdurend door.
Na het maken van de foto importeren we die in Lightroom. Hier bewaren we de foto’s in een database gewoon op de eigen computer. Je kunt zo je foto’s netjes bewaren, categoriseren en voorzien van tags (steekwoorden).
Daarna ga je de foto’s “ontwikkelen”. Dit is vergelijkbaar met het werk in de donkere kamer van vroeger. Je negatief moet als het ware worden ontwikkeld.
Negatief? nee dat hebben we niet meer maar dat is de sensor output zonder verdere bewerking. Alle camera’s van tegenwoordig ontwikkelen ook de foto’s als je dat wilt. Dan komt er direct een jpeg file uit de camera.
Als fotograaf wil je graag toch even wat controle hebben op de foto’s en dat doe je met de RAW files die je uit de camera kunt halen. Elke camera leverancier heeft zijn eigen type RAW maar gelukkig kan Lightroom met al die versies overweg.
Zo kun je de kleurtoon aanpassen de belichting aanpassen(vroeger doordrukken) vlekjes wegwerken(sensorvervuiling oid) of een kleine imperfectie bijwerken. Kortom als het ware het afdrukken van vroeger.
Photoshop gaat veel verder. Men kan de afbeelding geheel manipuleren en meerdere afbeeldingen of stukken ervan met elkaar combineren. Hierdoor kun je verrassende resultaten krijgen. Zeker nu je tegenwoordig ook nog eens gebruik kunt maken van AI. De mogelijkheden zijn oneindig en je kunt geen foto meer echt vertrouwen of het de werkelijkheid weer geeft. Maar daardoor in de juiste handen goud voor de kunstenaar die zich volledig aan het creatieve kan overgeven. Tja hoe dit in de toekomst zal gaan? Het lijkt op oneindige mogelijkheden.